Home » Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες » Τρίτη 4 Απριλίου 2017 – Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Τρίτη 4 Απριλίου 2017 – Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

       Η δεύτερη μέρα του Απρίλη, ημέρα γενεθλίων του γνωστού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ως παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.

      Tην Τρίτη 4 Απριλίου 2017 με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα βιβλίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις στο σχολείο μας με προσκεκλημένη την κ. Τάρη Ελισάβετ , Σχολική Σύμβουλο Π.Ε. και συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές ενημερώθηκαν από τη συγγραφέα για το πώς γράφεται και εκδίδεται ένα παραμύθι καθώς και για τα οφέλη της «Φιλαναγνωσίας». (Σκοπός της φιλαναγνωσίας είναι η γνωριμία και η ουσιαστική επικοινωνία του παιδιού με το λογοτεχνικό κείμενο, αλλά και με το συγγραφέα του, καθώς και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του παιδιού με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή θα το βοηθήσει να καλλιεργήσει τη γλωσσική του έκφραση και τον προφορικό του λόγο, καθώς και να αναπτύξει δεξιότητες διαλόγου και συνομιλίας. Ταυτόχρονα θα μπορεί να αναπτύξει την κριτική και δημιουργική του σκέψη, να δραστηριοποιήσει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του, να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και την αισθητική του καλλιέργεια, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, να βελτιώσει την ανάγνωση και την ορθογραφία του, να δοκιμάσει και να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα, όχι μόνο τα δικά του αλλά και των άλλων και να  εδραιώσει την πνευματική του συγκρότηση).

      Τα οφέλη της φιλαναγνωσίας είναι ανεκτίμητα και τα παιδιά μας μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά όσα προσφέρουν τα λογοτεχνικά βιβλία, να τα αγαπήσουν και να τα κάνουν μέρος της καθημερινότητάς τους.

Η εκδήλωση μας έκλεισε με χορευτικά και θεατρικά δρώμενα.

      Ευχαριστούμε θερμά την κ. Τάρη Ελισάβετ για την άμεση ανταπόκριση της στο αίτημα μας και για την όμορφη και ωφέλιμη εκδήλωση, που μας προσέφερε.

ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ

      Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο Όντενσε, στο νησί Φιονία της Δανίας. Ο πατέρας του με τον καιρό ξέπεσε και δούλευε τσαγκάρης, για να ζήσει την οικογένειά του. Αλλά, μην μπορώντας να αντέξει στη φτώχεια, πέθανε πολύ νέος, αφήνοντας το γιο του το Χανς ορφανό, με τη μητέρα του για μόνο στήριγμα.

      Ο Χανς ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. Προσπάθησε άδικα να μάθει την τέχνη του πατέρα του. Όταν τέλειωσε το σχολείο των άπορων παιδιών, μπήκε σε ένα ραφτάδικο, για να μάθει την τέχνη, αλλά ούτε και εκεί τα κατάφερε. Το ενδιαφέρον του κέρδισε το θέατρο, όπου αποστήθιζε ολόκληρες σκηνές από τα έργα που έβλεπε. Όταν ήταν με τους φίλους του, του άρεσε να απαγγέλλει και να τραγουδά. Ήταν δεκατεσσάρων χρονών, όταν, κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, έφθασε στην Κοπεγχάγη, με μόνη του περιουσία 30 φράγκα με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος, που δεν τον δέχτηκαν.

      Ευτυχώς είχε ωραία φωνή κι άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι, το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το ταλέντο της ποίησης. Οι στίχοι του άρεσαν και βρήκε έναν προστάτη, τον Κέλλαν, που τον έστειλε στο πανεπιστήμιο, όπου κέρδισε μια βασιλική επιχορήγηση. Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα.

      Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία, άρχισε τα ταξίδια του. Γύρισε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και ταξίδεψε στην Ανατολή. Απόκτησε μεγάλη δόξα και η μεγαλύτερη ευτυχία του ήταν η υποδοχή που του έκανε η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Όντενσε, που τον κάλεσε στα 1867. Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1875 στην Κοπεγχάγη.

    Τα παραμύθια του εμφανίζουν καθαρά το δημοκρατικό στοιχείο. Οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία. Στα έργα του απεικονίζει τη ρεαλιστική και σύγχρονή του ζωή της μικροαστικής τάξης των πόλεων και χαρακτηρίζονται από δράση, χιούμορ και λεπτή σάτιρα. Η δημιουργία του Άντερσεν αποτελεί την κορυφή στις ρεαλιστικές τάσεις της δανικής φιλολογίας του 19ου αιώνα. Διηγήματα, δράματα, αλλά προπάντων παραμύθια, όλα του τα έργα διαπνέονται από γλυκιά μελαγχολία, συγκίνηση και ειλικρίνεια. «Οι δύο Βαρωνέσσες», «Παραμύθια για παιδιά», «Ιστορίες», «Καινούρια Παραμύθια» είναι μερικά από τα έργα του.

Μερικά από τα πολύ γνωστά παραμύθια του είναι:

 • Den lille havfrue(Η μικρή γοργόνα)
 • Kejserens nye klæder(Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα)
 • De vilde svaner(Οι αγριόκυκνοι)
 • Snedronningen(Η Βασίλισσα του χιονιού)
 • Prinsessen på ærten(Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι)
 • Tommelise(Η Τοσοδούλα)
 • Den grimme ælling(Το ασχημόπαπο)
 • De røde sko(Τα κόκκινα παπούτσια)
 • Holger Danske(Χόλγκερ ο Δανός)
 • Den lille pige med svovlstikkerne(Το κοριτσάκι με τα σπίρτα)
 • Den standhaftige tinsoldat(Το μολυβένιο στρατιωτάκι)
 • Dyndkongens datter(Η δύναμη της αγάπης)
 • En rose fra Homers grav(Ένα τριαντάφυλλο από τον τάφο του Ομήρου)

Πολλά από τα παραμύθια του μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως «Ο γιος του μπαλωματή», που περιγράφει όλη του τη ζωή, «Η ιστορία της μητέρας», «Η ιστορία μιας δραχμής». Αρκετά από αυτά εμφανίστηκαν και στα Μικρά Κλασσικά Εικονογραφημένα.dsc00508dsc00511