Μαρ 21

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

 

Στα πλαίσια του μαθήματος της γαλλικής γλώσσας οι μαθητές της Στ΄ τάξης συμμετείχαν σε  ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα τη Γαλλοφωνία. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε  από την κ. Ath?na Missios, υπεύθυνη για τη γαλλική γλώσσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου ΠΕ05 κ. Αγγελική Κοφίδου.  Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η εξάσκηση της γαλλικής γλώσσας με έναν ομιλητή που έχει τη γαλλική ως μητρική γλώσσα.

Έτσι η κ. Missios επισκέφθηκε το σχολείο μας την Τετάρτη 13 Μαρτίου και μύησε τους μαθητές μας στη Γαλλοφωνία, δηλαδή την παρουσία της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας, πανταχού παρούσας σε όλο τον κόσμο.  Οι μαθητές ανακάλυψαν ότι τα γαλλικά είναι η 5η πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, καθώς ομιλούνται σε πάρα πολλές χώρες, σε όλες τις ηπείρους.

Το εργαστήριο είχε και διαθεματικό χαρακτήρα καθώς εκτός του μαθήματος των γαλλικών ασχοληθήκαμε και με τη γεωγραφία και τα εικαστικά. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και «παίζοντας» ανακάλυψαν τις ηπείρους όπου βρίσκονται οι γαλλόφωνες χώρες, ζωγράφισαν τους χάρτες και τις σημαίες τους, έμαθαν τις εθνικότητες και τα νομίσματα. Στο τέλος κάθε ομάδα παρουσίασε προφορικά το έργο της. Κατόπιν, στις 20 Μαρτίου οι μαθητές έφτιαξαν τη δική τους αφίσα για να τιμήσουν την διεθνή μέρα Γαλλοφωνίας.

Μέσα σ? αυτό το εργαστήριο οι μαθητές μας δεν ήταν παθητικοί δέκτες, αλλά ενεργοί καθώς οι ίδιοι ανακάλυψαν το γαλλόφωνο κόσμο. Ως εκ τούτου κατάφεραν να ευαισθητοποιηθούν στη διαφορετικότητα, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να αναπτύξουν γενικές δεξιότητες και μία διαπολιτισμική επίγνωση.